DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Bułeczki gryczane

Bułeczki gryczane

Składniki na 8 bułek: 

  • 150 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka 2 % tłuszczu
  • 20 g masła klarowanego
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Przygotowanie:

1. Mąkę połącz z drożdżami, wbij jajko i dodaj 1/2 mleka. Zagnieć.
2. Pozostałą część mleka podgrzej w garnuszku ( nie gotuj, powinno mieć temp. ok. 50 stopni ), dodaj masło ( musi się rozpuścić ).
3. Do ciasta dodaj mleko z masłem, zagnieć.
4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h do wyrośnięcia. Uformuj bułeczki, rozłóż na blaszce, przykryj ściereczką i zostaw na 30min.
5. Bułeczki piecz w temp. 200 stopni przez 12-15 minut.

 

Wartość energetyczna 1 bułki: 152 kcal
B: 6,1 g
T: 4,3 g
W: 21,3 g
Bł: 2,1 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: