
Składniki na 16 porcji:
- 180 g mąki owsianej
- 400 g cukinii
- 2 jaja
- 60 g oleju rzepakowego
- 100 g ksylitolu
- 30 g żurawiny
- 50 g orzechów włoskich
- 2 paski gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu i goździków
Przygotowanie:
1. Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach.
2. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, olej, ksylitol, kakao, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
3. Białka ubij na sztywną pianę.
4. Do masy dodaj posiekane orzechy, żurawinę oraz pokrojoną gorzką czekoladę.
5. Delikatnie połącz z białkami.
6. Przelej do silikonowej foremki i piecz w 180 stopniach około 50 minut.
Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję: 152 kcal
B: 3,6 g
T: 7,9 g
W: 14,8 g
Bł: 2,0 g
Nie wierzyłam, że ciasto z warzyw może być takie pyszne. :-O Dzięki za inspirację! Pozdrawiam
Bardzo się cieszymy Aktywna Mamo 🙂 Pozdrawiamy ciepło