DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Brownie z buraka (bezglutenowe)

Brownie z buraka (bezglutenowe)

Poniżej znajdziesz przepis na podstawową wersję brownie z buraka. Możesz zmodyfikować go dodając ulubione orzechy czy suszone owoce. Nie będziesz zawiedziony! Przepis świetnie sprawdza się nie tylko u tych, którzy są na diecie odchudzającej i chcą przygotować zdrowe słodycze, ale również dla miłośników tradycyjnych wypieków. Spróbuj!

Składniki:

  • 500 g puree z pieczonych buraków
  • 65 g mąki kokosowej
  • 65 g mąki ryżowej (można też użyć owsianej czy jaglanej)
  • 5 łyżek kakao
  • 3 jaja
  • 50 g gorzkiej czekolady > 75 % kakao
  • 60 g ksylitolu
  • 2 łyżki nasion chia/ mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka (bezglutenowego) proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzej do 180 st.
2. Z upieczonych wcześniej buraków przygotuj puree.
3. Wszystkie składniki: mąki, proszek do pieczenia, kakao, chię, puree z buraka, żółtka jaj zblenduj.
4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z masą buraczaną.
5. Z białek ubij pianę i wymieszaj za pomocą łyżki z resztą składników.
6. Ciasto przelej do formy.
7. Piecz około 30-40 minut.

 

Wartość energetyczna w przeliczeniu na 1 porcję (całość składa się z około 10 porcji):  158 kcal

B: 6,9 g

T: 5,3 g

W: 16,5 g

Bł: 5,5 g

 

print

4 komentarze - Dodaj komentarz
  • agatakocun -

    Mocno czuć te buraki? Bo jakoś przepisowo mi się nie komponuje. Chyba że to jest jak z ciastem marchewkowym, jak piernik smakuje 😉 Ja u syna zauważyłam że dużo mniej go brzuszek boli jak gluten odstawiliśmy całkowicie, ale to jak coś słodkiego to bardziej na gotowych ciastach dr oetkera posiłkowaliśmy się. Ale może by spróbować czegoś swojego dla odmiany 😉 Najwyżej małą blachę zrobie 😉

  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    %d bloggers like this: