DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Brownie bananowe z kawałkami czekolady

Brownie bananowe z kawałkami czekolady

Składniki na foremkę o średnicy 26 cm:

  • 6 bananów
  • 200 g mąki żytniej
  • 180 g mąki orkiszowej
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao >75 %
  • 50 g ciemnego kakao
  • 50 g ksylitolu
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Banany rozgnieć widelcem, dodaj żółtka i jogurt.
2. Czekoladę drobno pokrój. Z białek ubij pianę z dodatkiem szczypty soli.
3. Połącz masę bananową z mąkami, ksylitolem, kakao i proszkiem do pieczenia.
4. Delikatnie dodaj pianę z białek. Wymieszaj z czekoladą.
5. Masę przełóż do foremki. Wyrównaj wierzch.
6. Piecz w 180 stopniach około 55-60 minut.

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj 16): 195 kcal
B: 5,1 g
T: 4,1g
W: 31,9g
Bł: 3 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: