DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Bezglutenowa kutia z komosą ryżową

Bezglutenowa kutia z komosą ryżową

U Ciebie na stole Wigilijnym też gości kutia? Dzielimy się z Tobą dzisiaj przepisem na dietetyczną, bezglutenową wersję tradycyjnej słodyczy. Smakuje doskonale! Nie wierz nam na słowo – sam spróbuj 😉

 

Składniki na 12 porcji:

  • 150 g suchego maku
  • 100 g komosy ryżowej
  • 2 szklanki napoju migdałowego
  • 3 garście orzechów (u nas 2 orzechów włoskich i 1 laskowych)
  • 2 garści suszonej żurawiny
  • 1 garść suszonych moreli
  • opcjonalnie: skórka z pomarańczy

Przygotowanie:

Dzień przed przygotowywaniem kutii mak zalej napojem migdałowym i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia, nakryj i pozostaw do rana. Komosę ugotuj w wodzie w proporcji 1:2. Mak odcedź i zblenduj. Wymieszaj z komosą, posiekanymi orzechami i drobno pokrojonymi suszonymi orzechami. 

 

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 181 kcal

B: 5 g

T: 9,68 g

W: 20,4 g

Bł: 4,9 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: