DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami

Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami

Składniki na 3 porcje:

  • 3 bakłażany
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chilli, kmin rzymski, liść laurowy, oregano, ziele angielskie, sól himalajska

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Bakłażany przetnij na pół i ponacinaj miąższ, ułóż na foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 30-35 minut.
2. Na patelni posmarowanej olejem zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki pieczarek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. W międzyczasie ugotuj soczewicę: najpierw dokładnie ją wypłucz, zalej wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj około 4-5 minut bez przykrycia.
5. Z upieczonych bakłażanów wyjmij miąższ, pokrój go w kostkę i pomieszaj z zawartością patelni. . Farsz połącz z ugotowaną soczewicą, chwilę duś do połączenia smaków. Przypraw do smaku papryczką chilli. kminem rzymskim oraz oregano. Wymieszaj i nałóż do wydrążonych bakłażanów.
6. Smakują doskonale z jogurtem połączonym z posiekanym szczypiorkiem.

 

Wartość energetyczna 1 porcji: 290 kcal
B: 17,8 g
T: 5,7 g
W: 35,8 g
Bł: 12,5 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: