DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Babka ze śliwkami

Babka ze śliwkami

Składniki:

 

  • 100 g mąki owsianej 
  • 60 g skrobi ziemniaczanej 
  • 80 g mąki ryżowej
  • 100 g ksylitolu
  • 100 g jogurtu naturalnego 
  • 2 jaja
  • 100 g masła 
  • 1 kg śliwek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni

 

Przygotowanie:

 

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

2. W misie miksera umieścić masło z ksylitolem. 

3. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. 

4. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać mąki na zmianę z jogurtem, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki. 

5. Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć kawałki śliwek (śliwki podzielone na 8), jedna przy drugiej.

6. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 – 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polu krować.

 

Wartość energetyczna jednej porcji (tutaj ):

E: 161,3 kcal
B: 2,8 g
T: 6,5 g 
W: 22,5 g
Bł: 1,6 g 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: