DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Aromatyczny schab pieczony z pomarańczami i suszonymi śliwkami

Aromatyczny schab pieczony z pomarańczami i suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 1 cebula
  • 300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 80 g suszonych śliwek
  • 60 g kaparów
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru
  • sól himalajska, pieprz

Przygotowanie:

1. Schab dopraw solą i pieprzem. Obtocz go równomiernie w mieszance cynamonu i imbiru.
2. Do żeliwnego garnka (może być też naczynie żaroodporne) wrzuć posiekaną cebulę, na to połóż mięso, polej je świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.
3. Nakryj przykrywą i piecz 90 minut w temperaturze 200 stopni.
4. Następnie dodaj suszone śliwki i kapary, piecz 15 minut.
5. Po tym czasie wsyp płatki migdałów, piecz schab przez 15 minut, bez przykrycia.

Wartość energetyczna 1 porcji (przewidzianych 15): 275 kcal

B: 36,5 g

T: 9,7 g

W: 9,5 g

Bł: 2,4 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: