DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Aromatyczny pstrąg w koperku

Aromatyczny pstrąg w koperku

Składniki:

  • pstrąg świeży patroszony ok 200g
  •  koperek świeży, siekany 15g 
  • sok z cytryny ok 2 łyżki 
  • skórka starta z cytryny ok 1 łyżka
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Wypatroszoną rybę dokładnie umyj.
2. Koperek posiekaj drobno, połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
3. Rybę dokładnie natrzyj koperkową marynatą (wypełnij nią również środek pstrąga).
4. Jeśli masz czas, możesz zamarynowaną rybę odłożyć do lodówki na kilka godzin, jeśli nie – możesz upiec ją zaraz po zamarynowaniu.
5. Rybę wstaw do piekarnika (w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia lub na blaszce) ustawionego na funkcję grill w temperaturze 180 stopni. Zapiekaj rybę ok. 10 min. Następnie przykryj ją folią aluminiową lub wieczkiem naczynia żaroodpornego i piecz ok 20 min w temperaturze 180 stopni. Rybę możesz również przyrządzić na grillu zawiniętą w folię aluminiową.

Wartość energetyczna: 310 kcal
B: 40 g
T: 15 g
W: 6 g
Bł: 2,5 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: