DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Aksamitny sernik czekoladowy z nutą pomarańczy

Aksamitny sernik czekoladowy z nutą pomarańczy

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki miód
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 500 g jogurtu 
  • 110 g ksylitolu
  • 120 g kakao
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g gorzkiej czekolady >75 g kakao

 

Przygotowanie:

1. Pomarańczę wyszoruj, sparz. Zetrzyj z niej skórkę i przełóż do garnka. Wciśnij do garnka ze skórką sok z 2 pomarańczy. Dodaj miód i zredukuj na wolnym ogniu.
2. W międzyczasie twaróg zblenduj z jogurtem, żółtkami, ksylitolem oraz mąką ziemniaczaną. Połącz z kakao oraz karmelizowaną pomarańczą.
3. Z białek ubij pianę z dodatkiem szczypty soli.
4. Za pomocą drewnianej łyżki wmieszaj pianę do masy twarogowej.
5. Sernik przelej do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz około 50-60 minut w 180 stopniach.
7. Ostudzony udekoruj kleksami z roztopionej, gorzkiej czekolady.

 

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj 16): 160 kcal
B: 9,8 g
T: 4,8 g
W: 16,3 g
Bł: 1,8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: