DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.plan

Chleb owsiano-twarogowy na słono i słodko

Chleb owsiano-twarogowy na słono i słodko

Składniki na 2 bochenki:

  • 350 g półtłustego twarogu
  • 500 g płatków owsianych górskich
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 4 jaja
  • 4 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

dodatkowo:

do 1 części : 4 łyżki żurawiny

do 2 części: 4 łyżki nasion słonecznika, 4 łyżki pestek dyni

Przygotowanie:

Twaróg zmiksuj z jajkami, dodaj jogurt i płatki owsiane. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia, oraz nasionami chia i siemieniem.

Masę podziel na 2 części: do 1 dodaj  żurawinę, zaś do drugiej słonecznik i pestki dyni. Przełóż do foremek. Zostaw na 30 minut, by płatki mogły napęcznieć.

Piecz w 200 stopniach około 1 godziny.

Wartość energetyczna w 100 g wersji na słodko: 221,4 kcal

B: 10,52 g

T: 6,5 g

W: 28,8 g

Bł: 4,4 g

Wartość energetyczna w 100 g wersji na słono: 252,4 kcal

B: 12,6 g

T: 10,8 g

W: 24,6 g

Bł: 4,46 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: