DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Papryka faszerowana kaszą gryczaną, grzybami leśnymi i indykiem

Papryka faszerowana kaszą gryczaną, grzybami leśnymi i indykiem

Składniki:

  • 6 papryk
  • 450 g mięsa mielonego z piersi indyka
  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 4 garści suszonych grzybów
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku
  • kmin rzymski, oregano, kurkuma, papryka, sól himalajska, pieprz 

Przygotowanie:

1. Grzyby przygotuj dzień wcześniej. Zalej je wrzącą wodą i odstaw na noc. Kolejnego dnia rano ugotuj. Nie wylewaj wody z gotowanie grzybów – ugotujesz na niej kaszę. Grzyby wyłów z wody i pokrój w kostkę.
2. Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszkij ją na patelni posmarowanej olejem.
3. Mięso dopraw kminem,oregano, papryką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem.
4. Kaszę ugotuj na wywarze grzybowym.
5. Połącz kaszę z cebulą, mięsem oraz grzybami.
6. Z papryk odetnij wierzch. Wypełnij wnętrze przygotowanym farszem.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
8. Podawaj z warzywami.

Wartość energetyczna 1 papryki: 280 kcal
B: 24,9 g
T: 3,9 g
W: 34,6 g
Bł: 15,9 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: