DIETETYK PRUSZKÓW, CATERING 537 845 776; 505 112 737
OK.PLAN

Sernik z malinami na kruchym spodzie

Sernik z malinami na kruchym spodzie

Składniki:

na spód:

  • 150 g pełnoziarnistych herbatników
  • 60 g masła klarowanego

na masę twarogową:

  • 600 g półtłustego twarogu
  • 400 g jogurtu
  • 4 jaja
  • 130 g ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • wanilia lub ekstrakt waniliowy

dodatkowo:

  • mrożone maliny (lub innych owoców)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Spód: Herbatniki zblenduj na mąkę. Połącz z roztopionym masłem. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie wysyp do niej kruche ciasto i delikatnie rozłóż palcami. Podpiecz w 180 stopniach około 10 minut.
2. Masa serowa: twaróg zblenduj z jogurtem. Dodaj żółtka, skrobię, ksylitol oraz wanilię. Z białek ubij pianę, którą delikatnie połączysz z masą serową.
Gotową masę wylej na podpieczony spód.
3. Do masy „powtykaj” mrożone maliny.
4. Piecz w 180 stopniach około 45-50 minut.
5. Po wystudzeniu polej roztopioną, gorzką czekoladą.

 

Wartość energetyczna 1 kawałka (tutaj 16): 215 kcal
B: 10,8 g
T: 10,2 g
W: 19,6 g
Bł: 0,8 g

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: